• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

KivitelezésThermokőris és wellness Szarvaskúton

Email Nyomtat
A thermokőris faburkolatok még kevéssé ismertek, viszont ennél szebb hőkezelt fát nehéz találni.
Szarvaskút szálló
Feladat: A Szarvaskút vendégházban új wellness-szárny készül, illetve kerül átépítésre. A meglévő szauna, infraszauna megújul. Készül gőzkabin és masszázsszoba. Jégkút és külső zuhanyzók is épülnek. A nagymedence fölött egy 20 m2-es fa híd készül, mintegy pihenője a szaunákból kilépőknek. 

A folyosó  és híd pedig thermokőris faburkolatot kap. A beruházás keretén belül két új medence is készül. Egyik egy masszázs, másik egy gyerekmedence. A helyükön lévő régi medence pedig kikerült az épület mellé. Mindegyik medence körül faszerkezet építése, thermokőris faburkolat készítése. A szerkezetek alépítményének vörösfenyőt választottunk. Ez nagyon strapabíró, időjárásálló fa, váltakozóan nedves és száraz helyeken is lehet alkalmazni. 
 
Amikor a vázszerkezetek elkészültek, rejtett rögzítéssel thermokőris faburkolattal láttuk el. Egy koncepció szerint készült mindenhol a burkolat, azonos  stílusú szegélyezés, lépcsőkialakítással. A deszka vastagsága 21 mm, szélessége 140 mm. Váltakozó hossza, és tarka barna színe tökéletesen passzol a medencék világoskák üvegmozaik burkolatához. thermokőris fa teraszA galériában sok sok kép az új welnessről.
 
 

Thermokőris faburkolat

Email Nyomtat
Pár éve készült lakópark tetőtéri lakásához U alakú terasz tartozik. Ez a remek körüljárható terasz éke, kiemelkedő lehetősége a lakásnak.Eredeti lejtésviszonyok
Ezek az első benyomások a bobpálya után.Hatalmas aláékelések a terasz párnafázásánál
Bobpálya? Lehet. De az is lehet, hogy a kivitelező alföldi, ahol mesterséges dombok kellenek a téli szánkózáshoz. Vagy esetleg arrafelé sűrűbb a víz, amelyet valósággal kényszeríteni kell a lefolyásra. Szóval olyan hihetetlen nagy lejtéssel készült a járólap burkolat, hogy a szabadon lerakott asztalon eldől a borospohár.  
    No. Ez semmiképpen nem maradhat. A lényeg, hogy egy nagyon jó faburkolat készül a teraszon. Thermokőris. Hőkezelt kőris, a maga csokibarna kemény felületével. Beszéljenek a képek. A szintezésnél fogadásokat kötöttünk, hogy mekkora az akkora. Van olyan párnafa, amely alatt át lehet férni. Apropó!  Úgy 1-2 év, és az összes lap feljött volna. A járólapok jó 60 %-ka már kongott, rengeteg helyen a fuga kipotyogott már.  Hmmm... ne ezt látnánk mindenfelé...

Az első adag a galériából: -->
A második adag a galériából -->
A harmadik adag a galériából: -->
A kész mű olajozás előtt: -->
 


Végül két fotó, ilyen volt és ilyen lett...

Thermokőris burkolat ---ilyen volt--Thermokőris ilyen lett

 

thermoowod burkolatú gerendaház terasz

Email Nyomtat
Lovasberényben, 2009 januárjában gerendaházat építettünk. thermowood terasz a gerendaháználAz épület tervezésekor már közösen elhatároztuk, hogy a teraszok thermowood burkolatot kapnak. Alul, ahol nagyobb igénybevételnek van kitéve a járófelület, szó volt esetleges trópusi alapanyagról, azonban az ár és a környező anyaghasználat miatt az erdei fenyőből készült thermowoodnál maradtunk. Kezdetben sötétbarna színe, remekül beleolvad majd környezetébe, ugyanis felületkezelés nélkül acélos szürke színt vesz majd fel. Persze lehet felületkezelni, ekkor megőrizhető ez a gyönyörű csillogó barnás árnyalat. thermowoo burkolat
  A felső terasz kialakításánál az épületet eredendően úgy terveztem, hogy a ragasztott gerendákra közvetlenül fekszik fel a 25 mm vastag thermowood burkolat. A kilógatott gerendákra (felületkezelés után) közvetlenül csavaroztuk a járófelületet. A thermowood "D" osztályban az a jó, hogy sokkal nagyobb és intenzívebb hőkezelésen esik át az alapanyag, mint a leggyakrabban használt thermowoodoknál (S) A járófelületet mindig úgy kell elkészíteni, hogy a kijárat a legkisebb szintkülönbséggel legyen átjárható. Célszerú a burkolatot közvetlenül az alu küszöb alá befuttatni. Ha túl nagy a távolság, akkor is lehet készíteni emelést (természetesen azonos anyagokból). A földszinten, mivel a gerendaház ajtaját mesterségesen emeltük, kb. 13 cm-rel magasabb, mint az aljzatbeton. Ezt aláemelt párnafázattal oldottuk meg. Az irányelv itt is az volt, hogy a bejárati ajtó alá futtajuk a thermowood burkolatunkat. thermowood emeleti terasz
Lerakás után masszív járóréteg jött létre. Nem szeretem azt, amikor egy faburkolaton lépdelve imbolyog
alattam a felület. A legalapvetőbb hiba apárnafák lespórolása. 1-2 szál párnafán múlik az egész. 
  25 mm-es thermowood járófelület esetében kb. 50 cm-es tengelytávval kell a párnafákat elhelyezni. A víz kifolyását a teraszról a szálirány helyes megválasztása jelenti. Enyhe lejtéssel szép lassan ki lehet vezetni a vizet thermowood burkolatunkról.  


 

Gizella étterm cumaru terasz

Email Nyomtat
A veszprémi Gizella étterem és Szálloda kertjében járólap burkolatú hatalmas napernyővel ellátott terasza állt. A csúszásmentes járólapot ipari szőnyeggel vonták be, így kicsit puhább járófelülete lett.Cumaru faburkolat Később, az étterem és konferenciatermes bővítés után szükségessé vált a terasz felújítása. az étterem és szálloda tervezője, mindenképpen faburkolatban gondolkozott. A felújítás-bővítés anyaghasználata faburkolatú terasz készítését vetítette előre. Az első találkozásunkkor mutatott minták közül a thermowood, a tatajuba, a cumaru és a massaranduba volt szimpatikus. Hosszabb távon a massaranduba vöröses színével nem jöhetett szóba. Cumaru faburkolat A thermowood burkolat ugyan ára és járáskomfortja miatt elképzelhető lett volna, de mivel tavasztól majd minden hétvégén esküvő van, a kopásállósága miatt a thermowood már nem szerepelt a kiválasztottak listáján. Maradt a tatjuba, és a cumaru. A mintákon látszott, hogy a cumaru fajnak elég nagy a színspektruma, de a nyílászárók színeivel ez az egzóta a leginkább rokon. Főleg ha hozzászámítjuk azt a tényt, hogy a PNZ felületkezeléses fafaj rdapp-barna-sárga színével mindenkit levesz a lábáról. Levesz, szó szerint levesz. Történt ugyanis, hogy az előzetesen kitalált lamellós rögzítési mód, mint kiderült itt nem lesz hosszú életű. A szokásos hétvégi esküvő ugyanis felettébb vendégmarasztalóra sikeredett.Cumaru faburkolat A menyasszonyi topánt foglyul ejtette a terasz. A lerakásnál használatos aluminium lamello, a cumaru stégpadlók között kicsivel több mint 10 mm hézagot hagyott. Ehhez társult némi nedvességből származó mozgás, majd a rendezvényen többször is beszorult a topán. Átbeszélve a megrendelői igényeket, a teraszt újra készítettük, kisebb, elviselhetőbb kb. 5 mm-es hézagokkal. A trópusi teraszokat, közöttük is a cumaru és massaranduba fajokat veszélyes kis hézaggal építeni, mivel a nedvesség hatására jelentősen mozoghatnak, vetemedhetnek, amit nem biztos hogy mindenki jó szemmel néz.
 

Medence körül

Email Nyomtat
A balatonfüredi családi ház kertjében, a ház építésével egyszerre elkészült a medence, viszont ahogy a képeken is látszik, a körülötte lévő terep nem volt éppen kedvező egy napozó létesítéséhez. thermowood burkolat a medence körülMegrendelőnk szerette volna, ha valami jó fás dolog sül ki belőle, akkor még nem ismerve a thermowood anyagot, illetve a lehetőségeket. A tervek adottak voltak, amelyből készítettem látványterveket, megjelenítve színeket, elképzeléseinket. Több kép is készült, főleg a thermowood járófelületről, valamint a körülötte árnyékolóként készülő thermowood burkolatú korlátról. A telekhatárra kőfal épült, ennek folytatása lett aztán a korlát.
A terméskő fal, és a medence között pedig készítettünk egy vázszerkezetet. A járófelületünk, illetve annak terhei a medence oldalára, valamint a kőfalra támaszkodnak. a trtószerkezet elemeit KVH anyagból készítettük, (hossztoldott építő gerenda) amelyet előzetesen felületkezeltünk. A járófelület pedig thermowood 25x140 mm keresztmetszetű stégpadló lett csavaros rögzítéssel. thermowood burkolat a medence körülA kőfal és a thermowood deszkák végei között csapadékcsatornát rejtettünk el. Ennek bekötési lehetőségéről előzetesen gondoskodtunk.thermowood burkolat, árnyékoló és korlát, thermowood
A kőfal végén a látványtervvel ellentétben csökkenő magasságú thermowood árnyékoló-korlát készült. A végső thermowood járófelület a PNZ német festékgyár Thermoholz olajával lett kezelve. Ettől élénk, enyhén csillogós barna felületű lett. Ezt a kezelést évente meg kell ismételni, ha el szeretnénk kerülni az UV sugárzás okozta szürkülést. 
 

Thermowood kültérben

Email Nyomtat

Thermowood burkolat a kertben
 

Thermowood kültérben, thermowood tereplépcsők
Egy részben fedett, vagy fedetlen tarasz járófelületét nehéz megválasztani, ha fa burkolatot szeretnénk.
Festeni egy járófelületet problémás, a kopás nem egyenletes. Ebben jelenthet megoldást a thermowood burkolat. Ez a hőkezelt fenyő (230 fokon) nem veszi fel a nedvességet, kitűnően ellenáll az időjárásnak. Kezdetben barna színű, majd az évek során acélos ezüst színre változik. Felülete rovátkolt, mart. A burkolat lerakásakor 1-5 mm-es hézagot hagyunk a deszkák között, amely lehetővé teszi a csapadék lefolyását. Ideális taeraszokhoz, kültéri lépcsőkhöz, pergolák járófelületéhez. Napozókhoz, stégekhez, medencék és pezsgőfürdők környezetébe. Általában kétféle képpen készíthető. Egyrészt csavaros kötéssel, látható módon párnafánkként és rögzítési pontonkként 2 csavarral, vagy pedig láthatatlan rögzítéssel, tigriskarommal. Ezt a lépcsőt karmos rögzítéssel készítettük, további képek a galériában láthatók. 
 
 

Thermowood napozó

Email Nyomtat
Thermowood napozó Alsópáhokon

Thermowood napozó burkolatAz alsópáhoki Kolping hotel folyamatosan bővülő szolgáltatásaival a környék legnagyobb családi üdülőközpontjává nőtte ki magát. A nemrég elkészült szárny medencéi és edzőterme között egy napozó készült, amelyet thermowood burolattal láttunk el. Ez a finnországban kifejlesztett és szabadalmaztatott eljárás lehetővé teszi egy nem időjárásálló puha fafaj számára a kültéri használatot.
Erdei fenyő thermowood D anyaggal dolgoztunk. Az előzetesen középre lejtetett napozóra 60x40 mm-es párnafázatot rögzítettünk. Erre antikolt saválló csavarokkal rögzítettük a thermowood járófelületet. Két hatalmas árnyékot adó ernyő véd majd a nap tüze ellen. A felületet a német PNZ festékgyár thermoholz oil anyagával kezeltük.
 

Massaranduba terasz

Email Nyomtat
Massaranduba burkolat készítése egy meglévő járólapos teraszra
 
Egy rendkívül kemény és időjárásálló fából, -massaranduba- készítettük ezt a teraszburkolatot. Nem igényel felületkezelést, vöröses színű és a vízben elmerül. massaranduba teraszA burkolat profilramart deszkaelemekből áll, alumínium lamellókkal rögzítve egymáshoz és a párnafákhoz. A kész terasz vöröses színét csak abban az esetben örzi meg, ha egy olajos kezeléssel évente-kétévente átkenjük. Ha ezt a kezelést kihagyjuk, akkor fakulás, majd szürkülés következik be a járóréteg felületén.
 
 Facebook MySpace Twitter Digg Delicious Google Bookmarks RSS Feed 
Pezo wood kft. 2009-2013 PEZOWOOD.HU / TERASZOD.HU Jelen weboldal bármely anyaga csak a honlap tulajdonosának írásbeli engedélyével használható fel.