• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


Bangkirai, massaranduba, lapacho, tatajuba, merbau, cumaru

Email Nyomtat
Egzóta fafajok teraszburkolat és egyéb faburkolat készítéséhez:

Az itt bemutatásra kerülő fafajok legfőbb alkalmazási területe teraszok, kerti járófelületek, medence körüli pihenők, kiülők. Közös jellemzőjük a rendkívüli időtállóság. Általában 800 kg/m3 sűrűség felettiek, jól ellenállnak az időjárás hatásainak. Kopásállók, különböző színűek, de a napsugárzás fokozatosan szürkíti felületüket. Bordázott felületük csúszásmentességet biztosít, valamint a felületre kerülő csapadék így hamar lefolyik. Felületkezelés nélkül is 20-25 évet kibírnak.

Bangkirai

  A bangkirai fa, (Shorea laevis) őshonos közép-Amerikában, Dél-Amerikában, valamint Indiában, Malajziában. A bangkirai fából készített kültéri teraszburkolatokat készítenek elsősorban. Természetes élőhelyükön számos neve ismert, mint Bangkirai, Yellow Balau, Balau Kuning, Selangan batu, Anggelam, balau kumus, selangan batu kumus, thakian-samphon, mikai, selangan kumus, kumus, penapak, benuas, bangkirai, balau tanduk, chan. A bangkirai törzse egyenes, szabályosan hengeres, a törzs átmérője 100 cm, vagy e fölötti. A fa magassága általában 50 méter. Koronájának átmérője 35-40 méter. A bangkirai fa színe világos sárgás-barna, de inkább barnába hajlik. Kültérben szürkés, acélos-szürke színt vesz fel abban az esetben, ha nem felületkezeljük. Persze felületkezelés nélkül is tartós. Hajókat, teraszokat, pergolákat és minden olyan faépítményt készítenek belőle, ahol fontos szempont a rugalmasság, tartósság, keménység. A bangkirai fát rendkívül nehéz szárítani, mivel könnyedén deformálódik, hajlik, vetemedik és reped. Minden rögzítési pontnál, amennyiben a bangkirai fát szögelnénk, csavaroznánk, előfúrás szükséges. Nagy kopásállóságú, kemény, nagy sűrűságű faanyag, amely nagyon népszerű Európában. A bangkirai fafaj sűrűsége 970 kg. köbméterenként. 

Bangkirai decking
Bangkirai decking
Bangkirai decking


Cumaru

    A Cumaru fa, (Dipteryx odorata) legelterjedtebb közép és Dél-Amerikában. Az alábbi neveken is ismert: Almendrillo, Amburana, Brazilian Teak, Imburana de Cheiro, Tonka, Tonka Bean, Tonquin Bean. Rendkívül ellenálló az időjárásnak, kártevőknek. A cumaru nem túlságosan gyúlékony. Akinek már volt szerencséje Atlantic city-ben az óceán partján sétáli, az megcsodálhatta a kilométereken át vezető boardwalk-ot. Nos ez is cumaruból készült. Felületkezelés nélkül is rendkívül tartós, ellenálló. A cumaru két fajtája elérhető, az egyik az arany cumaru, amásik pedig a vörös cumaru. UV fény hatására ezüstös-szürkés színűvé változik. A cumaru 1070 kg/m3 a sűrűsége. 

cumaru decking
cumaru decking
cumaru decking


Ipe, vagy lapacho

  Speciális Dél-Amerikai fafaj, rendkívül kemény és ellenálló. Az élő lapacho fa magassága 40 méter körüli, törzsének átmérője 90 cm, törzsének hossza 20 méter. Néhány közülük 50-60 méterre is megnő, és néha a törzsátmérő eléri a 180 cm-t. Színe oliva barna, világos és sötét szálakban változik. Az ipe burkolat 20-25 év használata után sem látszik változás, alig kopott, szinte új hatást kelt. A fotón látható rögzítési móddal és profillal a legszebben rögzíthető és kialakítható teraszburkolat. A felsorolt trópusi fajok közül a lapacho a legerősebb, legellenállóbb. 

ipe decking
ipe decking
ipe decking


Massaranduba

  A massaranduba fa, (Manilkara bidentata) őshonos közép-Amerikában, Dél-Amerika északi felén, valamint India nyugati felén. A massaranduba, a fából készített kültéri teraszburkolatok legfontosabb alapanyaga. Rengeteg néven ismert, mint Acana, Aus, Ausabo, Balata, Marhafa, Bolletri, Bolletrie, töltényfa, Chicozapota, Macaranduba, Maparajuba, Massarandu, Nispero, Pamashto, Paraju, vörös baláta, mégis a legelterjedtebb a massaranduba. Törzse egyenes, szabályosan hengeres. Magassága általában 20-40 méter közötti. A massaranduba törzsének átlagos átmérője 100 cm. Szaporán nő, dús lombozatú. A massaranduba jellegzetesen erős vörös színéről ismert, de halványabb vörös színben is található, enyhe barna átmenettel. Mint a legtöbb kültérben kezeletlenül hagyott fa, ezüstszürke színűre változik a felülete. Szokásos tisztítással, esetleg olajbázisú felületkezeléssel garantálhatjuk a nagyon hosszú élettartamot. Formatartó, kemény, nagy kopásállóságú. A nehezebb fafajok közé tartozik, a massaranduba szárított állapotában 1058 kg/m3. 

Massaranduba decking
Massaranduba decking
Massaranduba decking


Merbau

  Merbau, vagy Ipil. Leggyakoribb lelőhelye Malajzia, de megtalálható Közép-Amerikában és Ausztráliában . Világos vörös-barnától a sötét vörös-barna színig megtalálható, kellemes erezete kitűnő szilárdsága és időtállósága teszi rendkívül népszerűvé. A merbau Európában főleg teraszok, járófelületek alapanyaga. 12 %-kos nedvességtartalom mellett 840 kg/m3 a testsűrűsége. Csekély mértékű a szárítás alatti zsugorodása. Fája 40-50 m magasra nő, ebből a fatörzs 4-30 méter. Törzsének átmérője 100 cm.  Merbau megmunkálása nehéz, rendkívüli módon igénybe veszi a szerszámokat. Kültérben használva szürkül. 

Merbau decking
Merbau decking
Merbau decking


Tatajuba

  A Tatajuba fa, (Bagassa guianensis) legelterjedtebb Brazília esőerdejeiben. Európában elsősorban teraszburkolatként ismeretes, kiváló időjárásálló fafaj. Az alábbi néven ismertek még Európában: Garrote, Amarelao, Bagasse, Jawahedan, Scientific. Erős lombozatú fa, amelynek átlagos magassága 20-25 méter. Törzsének átmérője 50-90 cm-re vastagszik. Hengeres törzse egyenes, törzse vágáskor ragacsos levet ereszt. A tatajuba színe vágáskor sárga, később sárgásbarna majd sötétebb barna. UV fény hatására a későbbiekben szürkül. Mintázata egyenes, finom erezetű. Könnyen szárítható, viszont szárítási hibaként enyhe vetemedés előfordulhat. Keletkező fűrészpora irritáló hatású lehet, beltéri használata nem ajánlott. A tatajuba sűrűsége 795 kg/m3 

Tatajuba decking
Tatajuba decking
Tatajuba decking


 

Facebook MySpace Twitter Digg Delicious Google Bookmarks RSS Feed 
Pezo wood kft. 2009-2013 PEZOWOOD.HU / TERASZOD.HU Jelen weboldal bármely anyaga csak a honlap tulajdonosának írásbeli engedélyével használható fel.